Zo kies je de juiste lijst bij jouw foto's!

Wat moet er nu in welke lijst? Meestal gaat het om een foto, maar een poster, kunstwerk, of kleding kunnen natuurlijk ook. Voor het gemak praten wij over een foto, maar voor alles wat je wilt inlijsten geldt dat het vooral de kleuren en de uitstraling zijn die de keuze van de lijst bepalen. Je kunt er erg veel over schrijven, maar zoveel tijd heb jij nu ook weer niet. Daarom in het kort onze inzichten en ervaringen.

We zijn altijd benieuwd naar jouw ervaring en inzichten. Deel ze in de comments beneden!

donkere-lijst

Donkere lijsten accentueren

Zwarte en donkere lijsten accentueren. Trek maar eens een zwarte lijn om een afbeelding. Die springt er dan gelijk uit. Dat geldt ook voor heldere kleuren. Als die in je foto zitten, dan is een zwarte lijst de juiste keuze. Ook voor de wat formelere, geposeerde foto’s is deze zeer geschikt. Dat geldt ook voor het gebruik van zwart-wit foto’s en foto’s met een lijnenspel of structuur zoals in architectuur, landschappen of constructies. Een zwarte of donkere lijst is een afgetekend object aan de muur.

Lichte lijsten versmelten

Het tegenovergestelde van donkere lijsten heb je met witte en lichte lijsten. Die gaan juist meer op in hun omgeving. Dat zie je vooral bij de lichte tinten in de foto als je een witte lijst gebruikt, terwijl de heldere kleuren er juist weer uitspringen. Het blauw van de zee, het rood van de lippen of het groen van de boom. Witte lijsten hebben een zachte en minder zakelijke uitstraling dan zwarte lijsten. Ze zijn wat lichtvoetiger. Gebruik ze voor persoonlijke foto’s: kinderen, familie, vrienden, vakanties, zon, zee en natuur. Ook zeer geschikt voor zwart-wit foto’s trouwens.

Gouden en zilveren momenten.

Lijsten van goud en zilver of een gecombineerde metallic look overstijgen de ruimte waarin ze hangen. Ze staan op zich. Je hebt ze in je huis omdat ze mooi zijn en omdat de inhoud je dierbaar is. Denk aan  familieportretten, huwelijksfoto’s, maar ook aan exceptioneel mooie opnames van de natuur of van kunst. Momenten, objecten en herinneringen met een gouden of zilveren randje.

Een smalle of brede lijst?
In onze collectie tref je niet echt brede lijsten aan. De breedste is 3,3 cm. Te brede lijsten leiden de aandacht af van de foto. In het algemeen geldt dat je brede lijsten gebruikt voor grotere afbeeldingen die ook nog eens in grote ruimten hangen. Uitzonderingen daarop zijn relatief kleine foto’s. Als je daar een te smal lijstje omheen doet, dan vallen ze niet op. Een bredere lijst is dan beter.

En last but not least is er natuurlijk het vakmanschap van de lijstenmaker. Foto, lijst, passe partout en glas moeten op de juiste wijze een perfect eindproduct worden. Je staat er van te kijken hoeveel kennis en ervaring er bij komt kijken om een foto of afbeelding op de juiste wijze strak in een lijst te krijgen. Wij hebben echte vakmensen die jouw wensen vertalen in een prachtige lijst. Als hij klaar is, sturen we hem naar je toe in een beschermende verpakking. Je kunt hem gelijk ophangen. Zelfs het spijkertje voor het ophangpunt zit er bij.

Dat is waar wij goed in zijn. Jij leeft je uit. Wij lijsten het in.

Posted in: Tips & tricks

Leave a comment